PORTAL PRESSUM

PU istarska: Važne obavijesti

Istra
2020-03-18 03:33:25

Obavijesti građanima u vezi prijave protupravnih ponašanja i ostalim djelatnostima policije

Kaznena djela i prekršaje građani mogu prijaviti putem telefona te će im tada policijski službenik u operativnom dežurstvu dati daljnje upute u smislu da li će policijski službenici doći na mjesto događaja ili građanin treba pristupiti u policijsku postaju kako bi osobno podnio prijavu. Osim putem telefona, građani policiju mogu kontaktirati i putem elektroničke pošte. Brojevi telefona svih policijskih postaja na području Policijske uprave istarske i adrese elektroničke pošte mogu se pronaći OVDJE.

Zahtjeve za izdavanje potvrda žrtvama kaznenih djela, oštećene osobe mogu zatražiti elektroničkom poštom. Ostale osobe, osiguravajuća društva i odvjetnici, kao i osobe koje trebaju potvrde o prometnih nesrećama ili u druge svrhe, zahtjeve trebaju uz dokaz o plaćanju upravne pristojbe dostaviti redovnom poštom, a gotove potvrde dostavit će im se na isti način.

Vezano za pregled oružja u upravnim postupcima registracije ili produženja važenja oružnih listova, do daljnjega policijski službenici neće obavljati pregled oružja u sjedištu policijske uprave, odnosno u policijskim postajama.

U situacijama kada građani ipak trebaju osobno pristupiti u prostorije policije, pozivaju se da se pridržavaju mjera samozaštite, održavaju razmak u odnosu na druge osobe te da postupaju po uputama policijskih službenika, radi vlastite sigurnosti i radi sigurnosti drugih osoba.
 
Policijska uprava istarska zahvaljuje građanima na razumijevanju i poziva ih da vode računa o svom zdravlju, zdravlju svojih bližnjih i šire zajednice!


Zatvoreni pogranični granični prijelazi Slum i Lucija

U cilju zaštite građana i učinkovitog smanjenja rizika od širenja koronavirusa, dogovorom Republike Hrvatske i Republike Slovenije, privremeno je zatvoreno 27 graničnih prijelaza za pogranični promet. Među zatvorenim graničnim prijelazima su i dva granična prijelaza na području Policijske uprave istarske, i to granični prijelaz za pogranični promet Slum na području Policijske postaje Buzet i granični prijelaz za pogranični promet Lucija na području Policijske postaje Buje-Buie.


Crveni križ pruža pomoć građanima: pripazite koga puštate u kuću!

Volonteri Crvenog križa započeli su u Istri s dostavom namirnica starijim osobama, osobama koje se nalaze u samoizolaciji, osobama koje zbog bolesti ne mogu izaći iz domova i ostalim potrebitim građanima. Budući da je moguće da nastalu situaciju s koronavirusom iskoriste počinitelji kaznenih djela, Policijska uprava istarska upozorava građane da pripaze koga puštaju u svoj dom.
Počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, mogu se predstavljati kao volonteri Crvenog križa, a nakon što uđu u stan ili obiteljsku kuću, iskorištavaju povjerenje  građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti.
Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:
kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca,
budite sumnjičavi,
ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Napominjemo da volonteri Crvenog križa dolaze u domove u označenoj odjeći, i to tek nakon što ih građani nazovu da im je potrebna pomoć. Neposredno prije dolaska, volonteri kontaktiraju građane kako bi im javili da dolaze. Dakle, ukoliko niste imali prethodni kontakt s djelatnicima Crvenog križa i osobe koje su došle na vaša vrata nisu u službenoj odjeći Crvenog križa, ne otvarajte vrata i obavijestite policiju na broj 192.

PU istarska

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac