PORTAL PRESSUM

EMOCIONALNA INTELIGENCIJA ZA SRETNIJI ŽIVOT

Umag
2020-02-18 05:17:56

U Osnovnoj školi Marije i Line u Umagu provodi se dvogodišnji međunarodni projekt Erasmus+ Love Life (Voli život) čiji je glavni koordinator njemačka škola iz Bad Emsa kraj Frankfurta, a osim umaške škole, tu su još i talijanska škola iz Monopolija, grčka škola iz Marousija kraj Atene te poljska škola iz Lublina.

Svrha našega projekta je podići svijest učenika o važnosti emocionalne inteligencije za naše društveno, emocionalno, fizičko, mentalno i duhovno blagostanje kroz brojne ciljane aktivnosti na razini partnerstva i na razini škola koje pridonose razvoju njihove pozitivne osobnosti i slike o sebi.

Nakon što su naši predstavnici u veljači prošle godine boravili u Monopoliju te u studenom ove godine u Marousiju, prošli tjedan je naša škola ugostila ukupno trinaest učitelja i dvadeset učenika koji su sudjelovali u vrlo zanimljivim i dinamičnim radionicama koje je osmislila školska koordinatorica Alenka Banić Juričić, učiteljica engleskog jezika i njezin Erasmus+ tim u sklopu provedbe hrvatskoga modula „Love your Mind“ (Voli svoj um). Stoga su naše aktivnosti bile pretežito usmjerene k razvoju mentalnog zdravlja i blagostanja kroz radionice Brain Gym (šah, sudoku, mozgalice, zagonetke, pisanje pjesmica u akrostihu, interaktivne online igre kviza, memorija, osmosmjerki, križaljki i sl.), uz korištenje suvremenih online digitalnih web 2.0 alata.
 
Na početku radnoga tjedna bili smo gosti u Gradskoj vijećnici Umaga gdje su nam, u ime Grada, dobrodošlicu i podršku izrazili dogradonačelnik Umaga Nino Belušić, Pročelnik za društvene djelatnosti, Slaviša Šmalc te ostali predstavnici grada.

Za naše goste smo osmislili vrlo zanimljivu paletu psiholoških radionica na temu Think Positive - Feel Good,  predavanje Gardner's Theory of Multiple Intelligences te  radionica Pros and Cons of Using Computer and Video Games, čija autorica je školska psihologinja Jelena Rukavina. Vrhunac ili „highlight“ tjedna bilo je svakako interaktivno dvosatno predavnje Dr. Ranka Rajovića Learning Approach for Gifted Children,  poznatog stručnjaka za rani dječji mentalni razvoj, osnivača NTC sustava učenja (Nurturing Talented Children) te člana Udruge MENSA. Metodologija rada Dr. Rajovića stavlja naglasak na logičko i kritičko razmišljanje te  rješavanje problemskih zadataka kao osnovu za mentalno blagostanje i zdravi razvoj mozga u ranijoj dječjoj dobi.

Gostujući učitelji, učenici i njihovi domaćini kod kojih su bili smješteni za vrijeme mobilnosti u Umagu posjetili su također Opatiju i Rijeku, grad koji je ove godine proglašen Europskim gradom kulture za 2020. godinu, u pratnji koordinatorice, školske psihologinje Jelene Rukavina  i učiteljice talijanskog jezika Martine Baljak. U Rijeci smo za učitelje dogovorili predavanje Emotional Intelligence jednog od najvećih stručnjaka za emocionalnu inteligenciju u Hrvatskoj, prof. Dr.sc. Vladimira Takšića, na Filozofskom fakultetu - Odsjek za psihologiju, a učenici su istovremeno u drugoj učionici sudjelovali u radionici “Mentalno zdravlje” pod vodstvom školske psihologinje. Jednodnevni izlet smo završili posjetom Centru za astronomiju i Planetariju gdje su učenici uživali u 3D animaciji filmske projekcije “Sunčev sustav” te sudjelovali u interaktivnom predavanju o asteroidima, meteorima i meteoritima.

Na Valentinovo, 14. veljače, preselili smo u talijanski kulturni centar „Fulvio Tomizza“ te obilježili Dan zaljubljenih uz nastup učenika Glazbene škole iz Umaga te gostujućih učenika iz talijanske i njemačke škole, koji su nam na klaviru, flautama i gitari odsvirali poznate skladbe autora klasične glazbe. Dobrodošlicu nam je zaželjela Floriana Bassanesse Radin, dogradonačelnica Umaga i Predsjednica umaške Zajednice Talijana. Tridesetak učenika umaške škole i gostujući učenici, izmjenjivali su se u čitanju pjesmica u akrostihu i mezostihu, posvećenih ljubavi prema svijetu, prijateljima, simpatijama, obitelji, kućnim ljubimcima te mozgalica i zagonetki na temu. Nakon programa u F. Tomizzi posjetili smo talijansku TOŠ „Galileo Galilei“ na poziv ravnatelja škole Ardena Sirotića i školske psihologinje Sare Bradić Božić, gdje su nas učenici nižih razreda razveselili prigodnim pjesmicama i recitacijama.

Ovakav način učenja kroz projekte (Project Based Learning) je vrlo privlačan i zabavan učenicima jer im donosi brojne dobrobiti - poboljšava njihove komunikacijskih i jezične sposobnosti, navodi ih na logičko razmišljanje i rješavanje problema, uči ih timskom radu te uvažavanju drugih naroda i kutura, što će ih jednoga dana učiniti punopravnim građanima Europe.

Glavni cilj projekta je uvjeriti mlade ljude da mogu puno toga napraviti kako bi se osjećali ispunjeno i sretno te im pomoći u razvoju životnih vještina i samopouzdanja. Vidjevši tijekom proteklog radnog tjedna njihova sretna i ponosna lica te neizmjerno zadovoljstvo zbog novostečenih prijateljstava, znala sam da je naš primarni cilj ostvaren.


Alenka Banić Juričić, prof. mentor, učiteljica engleskog jezika
Školski koordinator projekta Erasmus+

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac