PORTAL PRESSUM

Započinje preventivna akcija policije 'Mir i dobro'

Istra
2019-12-14 06:16:37

U razdoblju od 13. prosinca 2019. do 8. siječnja 2020. godine, na području Policijske uprave istarske, ali i cijele Hrvatske, provodit će se akcija ''Mir i dobro'' te je tim povodom danas u Puli održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali voditelj Odjela za osiguranja, preventivu, metodologiju rada i stručno usavršavanje policije Ivica Ezgeta iz PU istarske, voditelj Odjela inspekcije Službe civilne zaštite Pazin, Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Moreno Kanciani te ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić dr. med. spec.hitne medicine.

''Riječ je o tradicionalnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova, koja se provodi od 1993. godine, a cilj joj je osigurati povoljno stanje sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, s naglaskom na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava'', pojasnio je Ezgeta, rekavši kako su prošlogodišnji blagdani na području Istre protekli u povoljnom ozračju. Evidentiran je jedan slučaj težeg ozljeđivanja 18-godišnjaka zbog nestručnog rukovanja s pirotehničkim sredstvom. Mladiću je pirotehničko sredstvo eksplodiralo u ruci te su mu liječnici morali amputirati dva prsta. Nije bilo požara uzrokovanih uslijed aktiviranja pirotehničkih sredstava, a građani su policiji predali 1.018 komada raznog streljiva, jedan spremnik za pištolj, jednu praznu cijev od gabaritno-tehničke rakete te tri komada protuzrakoplovnog streljiva.

Aktivnosti Policijske uprave istarske za vrijeme trajanja akcije
 
''Policija će i tijekom ovih božićnih i novogodišnjih blagdana provoditi određene aktivnosti kako bi se osiguralo povoljno stanje sigurnosti. U zonama vjerskih objekata te javnih prostora i objekata, gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, policijski službenici poduzimat će pojačane mjere sigurnosti, a na graničnim prijelazima i svim važnijim cestovnim pravcima osigurat će protočnost i sigurnost prometa'', rekao je Ezgeta. Osim toga, policijski službenici će poduzimati radnje u cilju podizanje na višu razinu nadzora državne granice radi sprječavanja nezakonitog prelaska državne granice i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala, a poduzimat će i aktivnosti kako bi se spriječila zlouporaba vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.

Naglasak će biti na preventivnim aktivnostima tako da će policija u svim većim gradovima organizirati info punktove, na kojima će građani moći saznati više informacija o samoj akciji i opasnostima koje prijete od pirotehničkih sredstava. Budući da se posebna pozornost posvećuje sigurnosti djece, policijski službenici Protueksplozijskog odjela već su započeli s provođenjem edukacija učenika u školama o opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava. Djeci mlađoj od 14 godina kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava nisu dopušteni te se stoga djecu nastoji upozoriti da uporaba pirotehnike nije bezazlena dječja igra te da su pirotehnička sredstva eksplozivne tvari koje, ako se njima neodgovorno rukuje, mogu izazvati teške i trajne posljedice za zdravlje.
 
Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Voditelj Odjela inspekcije pojasnio je kako su uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.) mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina. Uporaba tih sredstava dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine.
 
''Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 , osim petardi i redenika iz kategorije F3, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijima od 18 godina. Uporaba navedenih sredstava dozvoljena je  građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja'', rekao je Kanciani i istaknuo kako navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima  i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, T1, T2, P1 i P2 za osobne potrebe.
 
Pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje MUP-a, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 koja se, osim u navedenim prodavaonicama, mogu prodavati u maloprodaji u drugim prodavaonicama te na kioscima. U odnosu na sredstva koja se prodaju na neovlaštenim mjestima, pirotehnička sredstva koja se prodaju u prodavaonicama koje posjeduju odobrenje MUP-a jamče sigurnost u upotrebi.
 
Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.
 
Ozljede koje nastaju prilikom uporabe pirotehničkih sredstava
 
Preventivna akcija policije ''Mir i dobro'' pokazuje rezultate iz godine u godinu pa su tako prije dvadesetak godina na području Istre, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, djelatnici hitne medicine postupali prema 10 do 15 osoba koje su bile ozlijeđene prilikom nestručne uporabe pirotehnike. ''Prošle godine imali smo samo jednu ozlijeđenu osobu, ali i ta jedna osoba je previše te stoga apeliramo na roditelje da pirotehnička sredstva nisu igračke i da je najbolja prevencija nekorištenje pirotehničkih sredstava'' rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, istaknuvši kako su najčešće ozljede koje mogu nastati prilikom uporabe pirotehnike opekline ruku, lica ili prsa koje onda mogu dovesti do ozbiljnijih oštećenje prstiju, prsa, očiju, bubnjića ili dubinskih oštećenje strukture tkiva.
 
Apel policije građanima
 
Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici, koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.  
 
Nabavili preko društvene mreže krivotvorene eure pa ih stavljali u promet
Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da su 23-godišnjakinja, 20-godišnjak i maloljetnik počinili ukupno 20 kaznenih djela krivotvorenje novca.
Naime, 20-godišnjak je putem društvene mreže naručio nekoliko tisuća krivotvorenih eura kako bi  novac stavio u optjecaj kao pravi te kako bi na taj način pribavio protupravnu imovinsku korist. Potom je u razdoblju od 2. do 6. prosinca dio novca u apoenima od 50 eura sam stavljao u promet u trgovini u okolici Pule, a dio novca je dao 23-godišnjakinji i maloljetniku, koji su ih također stavljali u promet u istoj trgovini.
Policija je pronašla i privremeno oduzela dio krivotvorenog novca, a protiv osumnjičenih će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Policijska uprava istarska upozorava građane da obrate pozornost na novčanice koje primaju, a kako bi bili sigurni da je novčanica koju su primili originalna, podsjećamo na koji se način može provjeriti autentičnost novčanice:
Osjetite teksturu novčanice – papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na ''habanje'' od komercijalnih papira od celuloze.
Okrenite novčanicu prema izvoru svjetlost – morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice.
Pogledajte novčanicu pod kutom – potražite hologramski simbol i elemente tiskane prelijevajućom bojom.
Ukoliko ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere uz pomoć UV svjetiljke, povećala, IR kamera i slično.

Ukoliko posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji.
 
PU istarska
 

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac