PORTAL PRESSUM

ERASMUS+ PROJEKT 'LOVE LIFE' U OŠ MARIJE I LINE U UMAGU

Umag
2019-11-29 08:50:50

Dok je naš Grad tek utonuo u san, naša ekipa od devet predstavnika umaške OŠ Marije i Line krenula je 24.11.2019. na nezaboravno putovanje u Grčku u trajanju od sedam dana, u sklopu međunarodnog Erasmus+ projekta „Love Life“,  koji je ušao u svoju drugu godinu trajanja. Projekt unapređuje emocionalnu inteligenciju sudionika kroz društveno, tjelesno, mentalno i duhovno blagostanje, a dosad smo uspješno završili prva tri modula: Voli svijet oko sebe (Love the world), Voli sebe (Love yourself) te Voli svoje tijelo (Love your body). Za treći modul - Love your body zadužena je grčka partnerska škola iz mjesta Marousi koji se nalazi sjeverno od  Atene te se već stopio u višemilijunsku metropolu. Modul stavlja naglasak na važnost tjelesne aktivnosti i zrave prehrane na sveukupno mentalno i tjelesno zdravlje pojedinca. Nije bez veze uzrečica koju smo davno naučili: Mens sana in corpore sano (Zdrav duh u zdravom tijelu).
U Marousi su tako krenuli učenici koji su svojim tromjesečnim radom na pripremnim aktivnostima zaslužili ovu mobilnost u sklopu Aktivnosti učenja, poučavanja i usavršavanja učitelja i učenika u projektu, a to su: Rea Zagorec, Rija Sinčić, Tonka Selar, Ria Ružić i Vedran Buršić. Od učitelja su u pripremnim aktivnostima aktivno sudjelovale učiteljice Martina Baljak, Aurika Matković, školska psihologinja Jelena Rukavina te niže potpisana Alenka Banić Juričić, školska koordinatorica projekta Erasmus+ .
Na put smo krenuli organiziranim prijevozom iz Umaga prema zračnoj luci „Marco Polo“ u Veneciji iz koje smo dalje putovali avionom do Rima i u Rimu presjeli na avion za Atenu. Po dolasku u Atenu, organiziranim prijevozom su nas odvezli do grčke partnerske škole u Marousiju gdje su učenike dočekale domaćinske obitelji kod kojih su bili smješteni cijelo vrijeme boravka. Učiteljice su se zatim smjestile u hotel u centru Atene s prekrasnim pogledom na Akropolu i Partnenon.
Od zanimljivih aktivnosti posvećenih projektnom modulu „Voli svoje tijelo“ izdvojila bih „Marousi Treasure Hunt“ - učenici su, razgledavajući Marousi, imali zadatak uz pomoć mobilne aplikacije "QR Code"  skenirati postavljena pitanja te upisati točno rješenje na papirnati obrazac koji je svatko dobio u školi. Putem su od domaćina dobivali potrebne informacije tijekom razgled. Smatram da je ovaj vid učenja, uz korištenje mobilne tehnologije koju učenici vole, daleko zanimljiviji i pristupačniji učenicima od pukog zapamćivanja činjenica u razredu. Nadalje, tu su bile radionice za učitelje i učenike „Wellbeing for teachers“ i „Wellbeing for students“ gdje smo, pod vodstvom vanjskih suradnika psihologa naučili tehnike međusobne suradnje, opuštanja i pravilnog disanja, koristeći različite metode.  Učitelji su imali i zanimljivu radionicu o uporabi različitih digitalnih alata u projektima i nastavi.
Obzirom da je Grčka europska kolijevka kulture i civilizacije, od umjetnosti, filozofije, poljoprivrede, politike do sporta te da nas povijest poučava da su  prve antičke Olimpijske igre bile serija atletskih natjecanja između različitih gradova-država Stare Grčke, a započele su 776. pr. Kr. u Olimpiji , bilo je logično da drugi dan naših zajedničkih aktivnosti bude posvećen Olimpijskim igrama - od povijesnih činjenica  pa sve do stvarne simulacije igara u kojoj su sudjelovali svi učenici. Sve se to događalo u školskoj dvorani te vani na školskom igralištu.
Treći dan našega boravka posjetili smo Olimpijski športski kompleks „ Spiros Louis“ u Ateni (OAKA). Kompleks se sastoji od pet glavnih prostornih površina sa dodatnim športskim sadržajima. OAKA je bila domaćin mnogih športskih događaja poput Mediteranskih igara 1991., Svjetskog prvenstva u atletici 1997.godine te Olimpijskih igara 2004. godine. Žalosno je što cijeli kompleks polako nagriza zub vremena, a puno je sredstava u njega uloženo.
Zadnji radni dan je nosio radni naziv „Međunarodni dan“ (International Day) i održao se u grčkoj školi. Svaka škola je dobila svoj izložbeni prostor na kojem smo predstavili svoju zemlju, regiju i grad te učeničke radove u projektu. Na našem prostoru nalazile su se i tradicionalne istarske slastice koje su učenici pripremili dan ranije kod svojih domaćinskih obitelji. Fritule, cukerančići, kroštule i mramorni kolač su bili toliko ukusni tako da je navala na naš prostor bila najveća. Prije same degustacije odrzana je prezentacija učeničkih radova (promo turistički video, knjiga recepata, digitalni plakati o zdravoj prehrani) te predstavljanje tradicionalnog istarskog plesa „Šete paši“. Učenike je za plesanje i pjevanje pripremila učiteljica Aurika Matković. Posljednji dan našeg boravka otišli smo na zajednički izlet u Atenu gdje smo posjetili Akropolu i slavni hram božice Atene, Partenon. Izlet smo završili posjetom Arheološkom muzeju u Ateni. U Umag smo se vratili u nedjelju, 24.11. prepuni dojmova i pozitivnih iskustava.

Alenka Banić Juričić, prof.

 

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac