PORTAL PRESSUM

Hitna medicinska pomoć: LJUDSKOST BEZ GRANICA

Umag
2015-09-04 01:47:16

Rijetki su oni u našem gradu koji nisu trebali ili barem dopremili nekoga u Hitnu pomoć. Sam zvuk sirene ambulantnih kola u nama izaziva laganu jezu. Tko je sada nastradao, to pitanje nam se nameće uvijek.

Raditi u Hitnoj je svakako stresan posao. Biti liječnik, medicinski tehničar ili vozač hitne, svejedno. Svima je jedan cilj. Spasiti nekome život.

Da li smo ikada na cesti razmišljali o tome da se na vrijeme sklonimo s kolnika da hitna projuri pored nas. Koliko su sekunde i minute važne za te djelatnike koji rade u tri smjene u vrlo često teškim uvjetima, a da ne pričamo o tome koliko su slabo plaćeni.

Jednom kada se postane medicinski djelatnik, to ostaje u krvi. Niti odmor za njih nije odmor. Oni moraju biti dostupni 24 sata.

Evo jedne priče s sretnim završetkom koju sam upravo pročitao o jednom našem sugrađaninu, djelatniku hitne medicinske pomoći koji se nije dvoumio niti sekunde da skoči u vodu i spasi jedan ljudski život.

Ovu priču prenosim u cijelosti.

Medicinski tehničar Tomo Kovačević je zaposlen u Zavodu za hitnu medicinu nekoliko mjeseci. U lipnju ove godine u popodnevnim satima, odmarao se na gradskoj plaži u Umagu.

Na plaži je bilo dosta ljudi, kao i u moru. Do njega je došla djevojčica oko 8 godina, koju ne poznaje, te mu je rekla pomalo zabrinuto, … da je njena teta u moru već dosta dugo, i da ne zna zašto ne dolazi…

Tomo je pitao djevojčicu gdje bi bila njena teta. Pokazala je na pučinu. U daljini se mogla vidjeti osoba u moru, ali je zbog daljine i valova, Tomi bilo teško procijeniti da li osoba pliva ili pluta.

Tomo se odlučio ući u more, otplivao je do osobe i vrlo brzo vidio da osoba pluta s licem u moru, okrenuo ju je, prihvatio na sebe i počeo plivati prema obali, kad je došao do obale pomogao mu je i Nikica Martić liječnik ispostave Umag, koji se nalazio sa obitelji na plaži. Uvidjeli su da se radi o mlađoj ženskoj osobi, oko 30 godina, koja nije bila pri svijesti, disala je i imala puls. Pozvana je hitna služba koja je dalje skrbila o pacijentici. Transportirana je u OB Pula, bez svijesti, ali živa.

Naš Tomo nije zanemario priču djevojčice, već je intuitivno bez čekanja, krenuo provjeriti o čemu se radi i došao na vrijeme. Sigurno je da je time mladoj osobi spasio život.

Ponosni smo da u našoj službi rade vrijedni i humani mladi ljudi, kojima je njihovo zanimanje poziv.

Izvor: OVDJE