PORTAL PRESSUM

Dario Kozlović dobio odlikovanje 'Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske'

Umag
2019-11-04 04:05:31

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je 29.10.2019. godine  odlikovanja „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske” dobrovoljnim davateljima krvi koji su krv dali 100 i više puta.
 
    S darivateljima krvi na svečanosti u Uredu Predsjednice prisustvovala je delegacija Hrvatskog Crvenog križa. Predsjednica je izrazila zadovoljstvo što uručuje odlikovanja  Grabar-Kitarović je naglasila kako se od početka predsjedničkoga mandata susretala s vrijednim djelatnicima Hrvatskog Crvenog križa i predstavnicima Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, organizacije koja je svojom profesionalnošću, ozbiljnim i odgovornim pristupom radu postala sinonim za pravodobnu i stručnu pomoć svim ljudima u nevolji.
 
                                                                                        Na svečanosti u Uredu Predsjednice, Predsjednica se obratila darivateljima, čestitala im te istaknula: „Čovjek dobiva kada daje, kada dijeli ono što ima, ne samo ono materijalno, već i ono što je još važnije što ima – plemenitost i ljubav za bližnje. Upravo je to iskreni izraz čovjekoljublja, solidarnosti s drugim u bolesti ili nesreći, čime se mogu spasiti životi. A upravo je krv ono primarno što znači život i još uvijek niti jedan doseg suvremenih otkrića U Medicini ne može nadomjestiti krv koja nam znači život“.
 
Naglasila je i važnu ulogu Hrvatskog Crvenog križa u prikupljanju zaliha krvi: „Hrvatski Crveni križ okuplja najveći broj darivatelja krvi i osigurava 80% doza potrebne krvi za našu zemlju, što daje sigurnost cijelom našem zdravstvenom sustavu kako bi nesmetano mogao funkcionirati“.
 
Prenosimo dojmove našeg darivatelja krvi!
    Gospodin Dario Kozlović naš je aktivni darivatelj koji je u 2018. - oj godini po 105 - i puta darovao svoju krv. Na pitanje kako se odlučio na prvo darivanje, gospodin Dario je odgovorio da je htio vidjeti kako to izgleda. Prvi put je krv dao za vrijeme služenja vojnog roka i nije ga bilo strah prvog darivanja.
"Od kad sam prvi puta darovao krv način darivanja se bitno izmijenio. Prije se krv vadila u staklene boce, a sada se vadi u "vrećice". Krv se prije morala ručno miješati sa tekućinom koja sprječava zgušnjavanje, a sada postoji stroj koji to sam radi za vrijeme darivanja. Nismo morali ispunjavati ankete i krv nije bila tako kontrolirana. Sada je sav materijal koji se koristi predviđen za jednokratnu uporabu. I druženja nakon akcije darivanja su bila drugačija. Zahvalni obrok smo imali u bivšem hotelu "Zora" i bilo nas je mnogo pa je na taj dan čak i  cesta znala biti zatvorena" - prisjeća se Dario.
Pitali smo ga kako se osjeća nakon darivanja na što nam je odgovorio da postoje dvije vrste osjećaja, a to su psihički i fizički.
"Osjećam zadovoljstvo svaki puta kad darujem krv, a fizički se uglavnom osjećam kao i prije samog darivanja iako u sam u nekim situacijama osjetio da mi je potreban odmor, ali te situacije su zaista rijetke."
"Imam svoj cilj, a to je barem 113 puta darovati krv jer kad se pomnoži sa količinom krvi koja se uzima na darivanju rezultat bude oko 50 litara"
Na pitanje kako bi pozvao i motivirao mlade da daruju krv odgovorio se sve mora probati pa tako i darivati krv.
"Ja sam napravio što sam mogao, ako mogu ja možeš i ti." Zaključio je Dario.
 
CRVEN KRIŽ BUIŠTINE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac