PORTAL PRESSUM

Korisni savjeti PU istarske

Istra
2019-10-29 04:01:11

Počinje lovna sezona: povećajte oprez!

Budući da 1. studenoga počinje glavna lovna sezona, koja će trajati do kraja veljače, 22. listopada je u prostorijama Policijske uprave istarske održan radni sastanak s predstavnicima Lovačkog saveza Istarske županije, odnosno s predsjednikom saveza Gracijanom Prekaljem, dopredsjednikom Davorom Peruško i tajnikom saveza Mladenom Belušićem.
Načelnik policijske uprave Božo Kirin podsjetio je na dobru suradnju koju istarska policija ostvaruje s lovačkim savezom već duži niz godina, a intenzivnije od 2012. godine, od kada se provodi kampanja ''Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem''. Cilj provođenja kampanje je podizanje sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem i podizanja sveukupne sigurnosti u lovištima, kao i sprječavanja protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva.
Naime, uz 38 zajedničkih i osam državnih lovišta te četiri tisuća lovaca koje okuplja Lovački savez Istarske županije, tijekom zimskih mjeseci na području Istre osobito je razvijen lovni turizam. Tome svakako pridonosi i blizina Italije, odakle tijekom lovne sezone dolazi opreko tisuću lovaca godišnje. Uz toliki broj naoružanih osoba u lovištima,  povremeno se događaju i nesreće u lovu, a većina tih nesreća posljedica je neopreza i pogrešaka mahom iskusnih lovaca.
Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, Policijska uprava istarske apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.
Način ponašanja sudionika lova propisan je Zakonom o lovstvu i brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci dužni pridržavati. Tako je propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.
Zakon o lovstvu propisuje da je zabranjeno loviti divljač lovačkim oružjem u pojasu 100 metara od granice naselja, odnosno 300 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima.
Zakonom  o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je kako je lovačko oružje vatreno oružje kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.  S oružjem i streljivo mora se postupati s osobitom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju. Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje ga nisu ovlaštene posjedovati (pogotovo djeci), i to zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu. Vlasnik je dužan oružje čuvati u stambenom ili drugom prostoru u mjestu prebivališta, a ukoliko odlazi na vrijeme duže od godinu dana, oružje treba predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za držanje ili držanje i nošenje oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem. Zakon isto tako propisuje da se oružje za lov može posuđivati, ali samo osobama koje imaju oružni list za takvu vrstu oružja ili odobrenje za nabavu takve vrste oružja. U slučaju gubitka ili krađe lovačkog oružja i streljiva, vlasnici su dužni bez odgode prijaviti policiji takve događaje.
U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, podsjećamo na neka osnovna pravila sigurnosti u lovu:
•         Prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno.
•         Lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači.
•         Kada se ne lovi, oružje treba biti prazno.
•         Oružje se ne smije ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično).
•         Oružjem se mora rukovati oprezno i odgovorno.
•         Oružje se ne smije okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru.
•         Prst se ne smije držati na otponcu.
•         Prije i za vrijeme lova ne smije se konzumirati alkohol.

Budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće/jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje. Također se upozoravaju građani, koji beru gljive, planinare, voze bicikle ili šetaju na mjestu gdje se odvija lov, da radi vlastite sigurnosti nose reflektirajuću ili svjetliju odjeću.
Držao psa bez nadzora pa ugrozio promet
Zbog propuštanja nadzora nad psom koji je izazvao tešku prometnu nesreću, prometna policija prijavit će 54-godišnjeg muškarca. Muškarca se sumnjiči da je 27. listopada oko 7.45 sati, propustio nadzor nad psom koji mu je bio povjeren te je pas istrčao na Lošinjsku ulicu u Puli, dok se ulicom kretao motocikl Piaggio, pulske registarske oznake, kojim je upravljao 47-godišnjak. Od siline udarca, vozač motocikla je pao na kolnik, pri čemu je teže ozlijeđen.
Radi sumnje da je počinio kazneno djelo ugrožavanje prometa opasnom radnjom ili sredstvo, protiv 54-godišnjaka se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

PU istarska

Upotreba svjetala u prometu na cesti i savjeti za vozače

Obzirom na događanja najtežih prometnih nesreća na prometnicama Republike Hrvatske i smrtnog stradavanja u njima te početak zimskog računanja vremena, sudionicima u prometu skrećemo pozornost na sljedeće: razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije.

I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.

U cilju smanjivanja smrtnog stradavanja, Policijska uprava istarska, odnosno sve policijske postaje u narednom razdoblju nastavit će s poduzimanjem aktivnosti u koje ćemo uključiti maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.
Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.

Prilikom samog nadzora sankcionirat će se prometni prekršaji koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom,  nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.


Također, posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

 
Vožnja s upaljenim svjetlima od 01. studenoga do 31. ožujka

Zimsko računanje vremena započelo je u nedjelju, u noći s 26. na 27. listopada 2019. godine i prethodnih godina bilo je vezano uz početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima.
Izmijenjenom odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/19), datumski je određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka.
Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.
Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.
U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla će se kazniti novčanom kaznom od 500,00 kuna.
Stoga, apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

 Savjeti sudionicima u prometu

Zbog prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, sve sudionike u prometu upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa, a posebice:

- brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
- poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

- ne koriste mobitel tijekom vožnje,

- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

- koriste zaštitnu kacigu,

- pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja
,
- u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno
  se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
 
- pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,

- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

PU istarska

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac