PORTAL PRESSUM

Zašto plaćamo Tv pretplatu za program koji ne vidimo

Ostalo
2015-06-16 11:01:18

Prije nekoliko dana najveće dnevne novine u Istri Glas Istre donio je jedan zanimljiv članak s naslovom "Istrani plaćaju pretplatu za programe koje ne vide". Novinar potpisan kao autor članka Davor Šišović dao si je truda da malo istraži pozadinu tog tumora na Istarskom poluotoku, a povod je bila izjava župana Istarskog Alda Flega koji je opozvao Istrijane da u koliko se stanje s prijemom signala ne popravi prestanu plaćati Tv pretplatu.

U nastavku prenosimo dio članka Davora Šišovića. Zanimljivi su bili i komentari pojedinih građana Istre koje vam također prenosimo, a na kraju zaključak vašeg novinara koji si je također dao truda da nazove i HRV i Odašiljače i veze.

Članak Glasa Istre:
Problem lošeg ili nikakvog prijema televizijskog i radijskog signala hrvatskih programa u Istri, ponajprije u njenom zapadnom obalnom području, već godinama brine građane koji ne mogu pratiti te programe, a za koje naposljetku plaćaju i RTV pretplatu. U različitim sredinama taj se problem različito percipira. No neposredno oštećeni korisnici, zbog plaćanja usluge koju ne mogu koristiti, dakle građani koji ne znaju i ne moraju znati u čemu je doista problem, imaju sasvim opravdanog razloga za negodovanje, pa i za gnjev koji povremeno, kad se u dovoljnoj mjeri akumulira, izađe u javnost.

Akumulacija gnjeva

Jedna takva akutna "akumulacija građanskog nezadovoljstva" došla je do izražaja kroz vijećničko pitanje Nevije Poropat na sjednici Skupštine Istarske županije u ponedjeljak. Pažnju je privukao neuobičajeni odgovor župana Valtera Flega da će, ne riješi li se problem do sljedeće sjednice Županijske skupštine, pozvati građane da "ne plaćaju više uslugu koju ne mogu konzumirati".

Kakvo je stanje u gradovima koji su ovim problemom najugroženiji pokušali smo saznati od gradonačelnika i djelatnika gradskih uprava zapadnoistarskih obalnih gradova, i evo kakve smo informacije, mišljenja i stavove prikupili.

Na području grada Umaga ovaj je problem vrlo izražen, pogotovo u užem gradskom području, naprosto zbog njegovog smještaja odnosno blizine Italije, potvrđuje nam umaški gradonačelnik Vili Bassanese. On međutim ne podržava mogući županov poziv na neplaćanje RTV pretplate, jer nije za to kriv HRT, već "agencija koja se bavi prijenosom signala i koja ne radi svoj posao". Prebacivanje odgovornosti na Talijane je također imaginarno, smatra umaški gradonačelnik, i predlaže da se problem pokuša riješiti kroz sustav.

-Treba pozvati sve koji su pogođeni, dakle cijelu zapadnu obalu Istre, da se uključimo i prema Odašiljačima i vezama uputimo službeni dopis, jer inače problem nismo riješili. Inače ne gledam televiziju i ne čitam novine, zato sam zdraviji čovjek, ali s prijemom TV signala ima problema moja mama, i mnogi drugi naši stariji sugrađani kojima je televizija prozor u svijet", kaže nam Vili Bassanese. Podsjeća da je prije dvije-tri godine kontaktirao "Odašiljače i veze" zbog tog problema, ali je svaki službeni kontakt s tom agencijom bio "ulazak u sustav vrlo neodgovornih ljudi" pa se postiglo nije ništa. Prelazak na digitalni sustav je samo parcijalno riješio problem, ali ne i potpuno, jer još ima gledatelja sa starim antenama koje se ne može prisiljavati na dodatni trošak, kaže također umaški gradonačelnik.

Slična iskustva, s nešto drukčijim tijekom ali s istim ishodom, ima njegov južni kolega, novigradski gradonačelnik Anteo Milos. Na području Novigrada već četiri-pet godina problem s prijemom TV signala je vrlo izražen, o čemu je već odavno bilo obaviješteno nacionalno Vijeće za telekomunikacije, koje je čak u Novigradu prije dvije-tri godine i održalo sjednicu posvećenu ovom problemu na kome je obećano da će se problem riješiti, ali učinjeno nije ništa, ni tada ni kasnije. "Zato ćemo se odazvati županovom pozivu na bojkot ukoliko se nešto ne promijeni", rekao nam je novigradski gradonačelnik.
Cijeli članak pročitajte OVDJE

Zanimljiv osvrt na aktualno stanje u svom komentaru dao je i jedan od najboljih radijskih tehničara u Lijepoj našoj Kristijan Išić s Radio Labina koji neprilike s smetnjama radio i Tv signala prati godinama. Njegovo razmišljanje prenosuimo u cijelosti:

Kristijan Išić - Istina je sasvim drugačija-nemamo se mi „snage“ boriti protiv Talijana. Ni sirovom snagom odašiljača, ni politikom, ni diplomacijom, ni povjerenstvima, a ako hoćete ni ekonomijom jer sve to zajedno je jedan zatvoreni lanac koji je jak onoliko koliko je jaka najslabija karika. Sve ovo gore nabrojano naše su, nažalost, slabe karike, a ova tema svake se godine nanovo „melje i žvače“ u Glasu Istre. Ništa od toga gospodo. Digitalizacija medija „in onda“ ili u zraku u Italiji s jedne i kod nas s druge strane još ce godinama za posljedicu imati upravo ovakvo stanje koje nikada nitko od naših redom inferiornih institucija neće promijeniti. Jučer „proskeniram“ UHF band i nabrojim 146 što TV, sto video-radio postaja koje stižu s 90% kvalitete iz Italije do moje antene . Razmišljam o ovima u agenciji odnosno tzv. „mrežnom regulatoru“ koji bi se protiv te „sile“ trebao boriti. Vidim njihova zabezeknuta lica kad im pričam o antenskim sustavima sa 16 katova antena usmjerenih prema Istri, oni me gledaju u nevjerici. Ja im pokazujem fotografije, oni se dive toj talijanskoj „jednostavnoj funkcionalnosti“ i u nedostatku argumenata međusobno mrmljaju i raspravljaju kako sigurno i oni sami sebi negdje u Italiji smetaju.......Osobno molim Boga da se nikad ne digitalizira radio na FM-u ili UKV-u jer se tek onda u Istri neće cuti ni jedna radio postaja, odnosno hoće kilometar dva oko odašiljača???. Priče o tome da ćemo radio slušati preko „mrežne“ infrastrukture još će desetljeće biti čista egzotika, a televizija je nažalost „popušila“ jer su se dali navući na lijepe priče i manju cijenu. Sad stvarno plaćaju manje, ali se zato u priobalju uopće ne vide.

I vaš novinar dao si je truda da se malo informira.Prvo sam nazvao Odašiljače i veze. Razgovor je tekao ovako:
JA : - Dobro jutro. Ja sam Franjo Sabo iz Umaga, molio bih vas jednu informaciju. Zašto ja već godinama ne mogu gledati Tv program naših televizija? Ili još bolje, malo gledam, više ne gledam. Piše, NEMA SIGNALA.
OiV- Hvala vam na pozivu gospodine. Imam jedno pitanje. Gdje ste pronašli ovaj broj na koji ste nas nazvali?
JA - Na web stranicama OiV-a
OiV - Odlično. Evo gospodine kada ste već na našim stranicama na njima i možete pročitati razloge lošeg signala u Istri.
JA - Ali to nije loš signal. On je dobar u rijetkim trenutcima kada ga ima, ali ga nema, a ja vam plaćam RTV pretplatu.
OiV - Gospodine, vi ne plaćate nama. Vi plaćate HTV-u. Mi samo distribuiramo Tv program. Zovite njih i žalite se njima.
Na moj upit da bih razgovarao s nekim od njenih pretpostavljenih objasnila mi je da ona nema ničiji broj te da se obratim službi informacija. Daljnji tijek našeg razgovora nije za širu javnost iako sam svjestan da je to samo jedna od djevojaka koja zarađuje plaću radeći u Col centru. Iako je bilo još prijepodne pitanje je koji sam joj ja po redu kreten koji traži svoja prava. Očito da je ona "operirana" od takvih poziva.

Nakon toga slijedio je poziv HTV-u:
Opet isti postupak, isto pitanje, samo malo drugačiji odgovor:
HTV - Gospodine, pitanje je upućeno na pogrešnu adresu. Mi samo proizvodimo TV program. Za distribuciju je zadužena tvrtka OiV (Odašiljači i veze), trebate se obratiti njima.
JA - Ali gospođo, ja plaćam nešto što ne konzumiram.
HTV - Meni je jako žao gospodine. Ponavljam. Mi proizvodimo program. Mi ne distribuiramo. Žalite se njima.
JA (uporan) - Gospođo, to vam je isto kao da mi vi naplatite robu unaprijed ali u transportu se ta roba izgubi, ja se žalim vama, a vi me upućujete distributeru, a on me vraća na vas kojima sam platio robu. Kako to objašnjavate?
HTV - Gospodine, Zakon kaže da svatko tko posjeduje Tv, radio ili medij s kojeg može gledati ili slušati program, mora plaćati pretplatu. Prema tome, imate li jedan od tih aparata?
JA - Imam.
HTV - Onda vam je sve jasno. Ako vam mogu još kako pomoći? Ugodan vam nastavak dana želim.

Što reći nakon svega ovoga. Ostatak dana sam proveo buljeći u daljinu. Strah me bilo pogledati se u ogledalo. Da li smo mi svi stvarno kreteni? Obije tvrtke imaju istoga vlasnika;državu.

Ali onda sam se malo poigrao brojkama. HTV na račun Tv pretplate godišnje inkasira oko milijardu kuna (MILIJARDU????). Od toga mora dati oko 35 milijuna privatnim Tv i radio postajama u sklopu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija LINK . Što bi bilo 3% od ukupnog prihoda TV pretplate. Sada si treba postaviti pitanje. Koja će se vlast odreći toga kolača?

Ipak najviše iritira činjenica da izgleda nisu Talijani ti koji nam smetaju u praćenju programa. Sada će netko reći da se bavim teorijom zavjere. Ne. Da li vam se ikada dogodilo da upravo počinje neki dobar film, a prije toga reklame su odrađene besprijekorno, odjednom nestane slike, famozni NEMA SIGNALA.
Tako bih mogao još satima nabrajati što sam sve doživio. Naravno, puno puta sam koristio i internet da bih gledao nešto što me jako zanima. Internet vrvi sajtovima preko kojeg se može naći stream naših televizije. I gle vraga. Iako je internet stranica iz Zagreba s free streamom. kada je dobar film NEMA SIGNALA. Pa nisu valjda Talijani tako jaki da smetaju i u Zagrebu. Prema tome ova priča s Talijanima donekle drži vodu.

Prije bih rekao da bi trebalo malo pročešljati vlasnike dionica T-coma. Zašto? Prije svega zato što je MaxTV T-com-ov. A upravo MaxTv ima najviše kabelskih priključaka od svih tele operatera u Hrvatskoj. Da li je to još jedna moja teorija zavjere. Možda? Vrijeme će pokazati. Znam jedino jedno, sigurno. Ove jeseni neće biti problema s signalom. Zašto? Zato što se bliže izbori, a tada tri mjeseca prije živimo kao bubrezi u loju. Živjeli izbori.

Franjo Sabo