PORTAL PRESSUM

U Umagu svečano otvorena prva internacionalna konferencija Agenda 2030

Umag
2017-08-28 12:42:13

Najpoznatiji svjetski znanstvenici i ekonomisti, među kojima i ekonomski savjetnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, okupili su se 27. i 28. kolovoza 2017. godine u Umagu na prvoj internacionalnoj konferenciji Agenda 2030: Ekonomija u svijetu promjena.
Poticaj za održavanje konferencije bili su događaji koji su proteklog desetljeća pokrenuli globalne ekonomske promjene. Tako će o svim izazovima, temi migranata, nacionalnoj sigurnosti, siromaštvu, obrazovanju, ekonomskom rastu, zdravstvu i održivom razvoju raspravljati, između ostalih, predstavnici sveučilišta u Oxfordu, Princetonu, Harwardu, Manchesteru, Kielu, Kentu i Tirani, sa Sveučilišta Warwick, Sveučilišta u Mariboru, Bonnu, Zagrebu i Pragu, sa ZŠEM-a, sa sveučilišta u Exeteru, Hokkaidu, te iz hongkonškog Lingnana, Londonske i Luksemburške škole ekonomije. Također, na konferenciji sudjeluju predstavnici akademske institucije CERGE-EI, Oxfama, Američkog sveučilišta u Beirutu, sveučilišta u Vilniusu, kao i drugi eminentni predavači.

U nedjelju 27. kolovoza, točno u 09:30, konferenciju je otvorio Dejan Kovač, prvi Hrvat zaposlen na prestižnom sveučilištu Princeton, koji je ovom prilikom posebno zahvalio svim podupirateljima, gostima i predavačima i naglasio važnost konferencije za mlade hrvatske znanstvenike i ekonomiste. Posebno je ukazao na činjenicu da je riječ o prvoj istinski znanstvenoj konferenciji s područja ekonomije u Hrvatskoj.

„Za mene je uistinu velika privilegija sudjelovati na ovoj konferenciji. Svjetska akademija znanosti i umjetnosti posebno je usmjerena na sve ekonomske izazove u modernom dobu, ali i limitima s kojima se susrećemo u današnjem društvu. Danas dobro znamo da je ekonomija samo mali dio globalne slike svijeta i zato sam posebno oduševljen što je konferencija obuhvatila različite teme i vjerujem kako ćemo moći puno naučiti.“, poručio je izvršni direktor Svjetske akademije znanosti i umjetnosti Garry Jacobs, na kojeg se nadovezao i cijenjeni hrvatski znanstvenik, prof. dr. Boris Podobnik, koji je naglasio kako ekonomskoj znanosti u Hrvatskoj treba posvetiti puno više pažnje.

Klaus F. Zimmermann iz Svjetske organizacije rada naglasio je kako je upravo obrazovanje ključan alat u transformaciji tržišta rada i vjeruje kako će to pokazati i zaključci ove konferencije.

Davor Bernardić, počasni član udruge EXEL, naglasio je kako je upravo znanost odigrala ključnu ulogu u njegovoj karijeri i životnome odabiru te kako je obrazovanje ključno za napredak društva.

Ministar rada Marko Pavić naglasio je kako njegovo ministarstvo itekako prepoznaje, cijeni i potiče ovakve konferencije te kako će se zaključci dvodnevne konferencije moći implementirati u konkretne političke mjere.

Glavna zvijezda konferencije, glavni ekonomski savjetnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame Alan B. Krueger poručio je kako je zahvaljujući radu za dva predsjednika SAD-a stekao neprocjenjivo iskustvo za svjetsku znanstvenu zajednicu. „Rad u politici znatno je doprinio mojim znanstvenim saznanjima i smatram da je neophodno prezentirati konkretna iskustva svjetskoj znanstvenoj zajednici. Znanost pruža dokaze o promjenama koje se događaju a na nama je da procijenimo koje su mjere odgovora na gospodarske probleme prihvatljive, a koje ne. Hvala organizatorima na pozivu, smatram da se nalazimo u specifičnom i uzbudljivom trenutku modernog doba koji zahtijeva spregu ekonomije i znanosti. Na konferenciji ću posebno govoriti o fenomenu nezaposlenosti koji sam detaljno istraživao i mislim da će razmjena iskustva biti iznimno zanimljiva za sve sudionike.“, zaključio je Alan B. Krueger.

Samom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Vili Bassanese koji se zahvalio gostima i organizatorima te predstavio smjernice održivog razvoja našega grada. Gradonačelnik je ujedno prisutnima predstavio trominutni video uradak o Umagu i zaželio svima ugodan boravak

umag.hr

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac